Marius Høvik, daglig leder i Bergen Boligkontroll deler sine beste tips som kan være nyttige å få med seg før en går i gang med total renovering hjemme.

 

Gjør hele jobben med en gang

Det er viktig når en først skal bruke en del penger på baderom at en gjør hele rehabiliteringen, Da snakker vi om rør, ny sluk, nye avløpsrør om det trenges, nye varmekabler, tilstrekkelig med kurser, downlights, våtromsplater, membran, flis eller microcement.

Vi ser ofte at kunder velger å bare flislegge utenpå eksisterende og bytter til nytt møblement. problemet med dette er at en får ikke kontrollert bærende konstruksjoner, sett om membran er tett og det vil heller ikke være mulig å skifte rør/sluk. – Da har de gjerne betalt dyre dommer for å ¨sminke en gris¨. Alle de viktige elementene på et våtrom som virkelig burde skiftes får ikke oppmerksomheten.

 

Kostnadsrammen og tidsbruk

En totalrehabilitering av baderom koster gjerne et sted mellom 300-500.000,- Det er viktig at kunden kartlegger egne behov, og vi kommer gjerne med gode løsninger og forslag. Men vi er avhengig av at kunden vet hva de vil ha, for når badet er flislagt så er det for sent å komme med forslag.

 

Når det gjelder tidsbruk pleier vi å estimere at rehabilitering av et standard baderom tar omlag 6 uker, ombygging og rehabilitering tar omlag 8 uker.

 

Velg en seriøs aktør

Det er viktig å velge en bedrift med godt omdømme og god økonomi. Dette for å sikre seg at en får et godt resultat, men også at firmaet eksisterer i hele reklamasjonsperioden.

 

Grunnet den nye avhandlingsloven som tredde i kraft i år, vil det være veldig viktig for kunden å velge en bedrift som innehar de rette godkjenningene og gode kvalitetskontroll verktøy for å kunne dokumentere arbeidet tilstrekkelig. Pusser man opp et bad i dag uten disse elementene, vil baderommet ved salg bli taksert som tg3, som er den laveste verdien på en tilstandsrapport.

 

 

 

Kjøkkenet – hjemmets hjerte

Det som er viktig når en skal rehabilitere kjøkkenet er at en ikke bare bytter innredning.

Nye moderne kjøkken krever mer energi enn før og det vil da være lurt å ligge opp flere kurser til stekovn, indukjonstopp, oppvaskmaskin, kjøleskap og frys. Oppgrader slik at kjøkkenet er klart for funksjonell bruk.

Det er og veldig lurt å vannsikre oppvaskmaskin og vask med vannvakt, dette er også et krav.

Ofte tenker kunder at nytt kjøkken er jo ¨bare tømrer og kjøkken fra Ikea eller Epoq, men rørlegger er svært viktig for å få et kjøkken som består alle krav.